Thursday, October 4, 2012

Berita Baik Untuk Peminjam PTPTN?

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Wahai peminjam-peminjam PTPTN sekalian, sedarkah kamu bahawa kamu sedang berhutang? Maka tunaikanlah hutangmu itu kerana pada masa sekarang ini ada insentif dari kerajaan untuk mereka-mereka yang nak bayar hutang PTPTN. Ayuh langsaikan hutang anda. Kalau cukup duitlah ye...huhu

Pagi tadi member aku hantar e-mail ke Google Group batch kitorang pasal insentif nie. Aku pun download lampiran-lampiran dia dengan penuh blur dan tak faham ayat yang dia pakai. Tapi ada tiga perkara laa jugak.

TIga perkara tersebut ialah :-

  1. insentif pelepasan taksiran cukai ke atas simpanan bersih dalam SSPN-i hingga RM6k
  2. diskaun 20% kpd peminjam/penerima biaya yang membuat penyelesaian hutang pinjaman/pembiayaan dalam tempoh 1 Okt 2012 - 30 Sept 2013
  3. diskaun 10% kpd peminjam/penerima biaya yg mmbuat ansuran bayaran balik pinjaman/pembiayaan PTPTN selama 12 bulan berturut-turut atau 12 bulan ke hadapan mengikut jadual bayaran balik mulai 1 Okt 2012.
Untuk perkara pertama merujuk kepada mana-mana ibu bapa yang ada akaun SSPN-i nie dapat dikenakan pengecualian cukai sebanyak RM6k, aku tak jelas jugak sebab nie istilah banking. Tapi setakat yang aku faham camtue laa ceritanya.


Yang kedua tue pulak siapa yang bayar full payment antara bulan Oktober tahun nie hingga September tahun depan akan menerima 20% rebat daripada hutang diorang. By means kalau korang hutang dalam RM70k, korang akan dapat diskaun sebanyak RM14k. Banyak jugak tue. Mungkin aku salah faham statement nie tapi setakat yang aku faham macam tue laa. Sekadar kiraan lebih kurang sebab kalau korang hutang RM70k kalau campur dengan kadar faedah 2.5% tue mungkin nilai hutang dah bertambah.

Bagi yang ketiga pulak bayaran ansuran selama 12 bulan berturut-turut akan dapat 10% rebat dari sudut bayaran. Kira bila campur-campur balik mungkin kurang sikit laa bayaran yang dikenakan.

Jadi, bagi yang dah mampu tue, boleh dah nak langsaikan hutang. Sementara dia bagi insentif nie baik ambil kesempatan. Huhu, mana tau tahun depan tak ada dah. Atau tak nak bayar jugak sebab kemungkinan tahun depan pinjaman nie dah lupus kira? Anda tentukan sendiri...^___^





www.tips-fb.com

Kuasa Persepsi

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Cuba korang tengok gambar nie dan apa yang korang fikir tentang dia.

smart mamat nie
Ok, sekarang tengok pulak gambar nie.


Apa perbandingan yang boleh korang buat antara dua gambar nie? Sedar atau tak, kita telah meletakkan suatu persepsi berdasarkan apa yang kita lihat, dengar, bau, rasa dan sebagainya. Inilah fitrah manusia.

Pendek je kali nie. Update pakai phone :-)


Wednesday, October 3, 2012

Pro-M UIA sapu bersih 26 Kerusi

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Sejarah hari nie mencatatkan satu pilihan raya kampus semula (re-election) di UIAM. Banyak kontroversi timbul akibat isu nie. UIAM yang sedia terkenal menjadi makin terkenal dengan isu pilihan raya semula nie. Banyak kronologi-kronologi yang dah diceritakan. Boleh cari je kat tempat lain. Katanya, keputusan tak rasmi pilihanraya lepas menunjukkan Pro-Mahasiswa ataupun WUFI mendapat majoriti tapi tak disahkan sebab pilihanraya dibatalkan dan Timbalan Rektor mereka isytiharkan pilihanraya semula minggu ini.

Hari nie pilihanraya semula diadakan dengan cara yang manual. 8 tahun lepas, tercetus demonstrasi mahasiswa yang membantah sistem e-voting lalu dikenakan tindakan disiplin. Tapi kali nie, UIAM sendiri akur dengan kelemahan sistem e-voting lalu menggunakan kaedah manual untuk re-election nie.

Kejadian minggu lepas banyak membangkitkan kemarahan student, ye laa kalau aku pun tak larat nak kena pergi mengundi sekali lagi. Sekali undi cukup laa kan. Tapi sebab aku bukan student UIA, aku pun tak ada laa nak peduli sangat cuma ambil tahu sikit-sikit je laa.

Tau-tau malam nie keluar keputusan, Pro-Mahasiswa bolot bersih semua 26 kerusi yang dipertandingkan tak bagi satu pun kat Pro-Aspirasi. Ini memang sangat-sangat menunjukkan kesan kemarahan mahasiswa UIA terhadap pentadbiran UIA. Darah anak muda nie berkobar-kobar, jangan dicabar. Tapi berkobar-kobar nie pun perlu dikawal dan dijinakkan, kalau tak jadi rosak juga.

Utusan kata semua neutral...aku pun pening
Apa-apa pun tahniah pada Pro-Mahasiswa UIA atas kemenangan dalam PRK kali nie. Pro-Aspirasi tetap juga menang di majoriti kampus IPTA, cuma kalah di beberapa kampus besar seperti UM dan UKM.

Tahniah juga pada kawan-kawan sekolah aku yang masuk calon dan menang seperti Razif Fuad di USIM,  Azizi di USIM, Safwan di USIM, Anas di UIA, Aisyah Humayra' di UIA, Shukran di UKM, dan Dahlia Yusof di UM. Dah menang, kemenangan itu perlu diisi, isilah dengan perkara yang bermanfaat kepada manusia.


Tuesday, October 2, 2012

Pengalaman Barang Kena Curi

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Seminggu dua nie ada macam-macam benda yang berlaku. Kalau kat ofis memang dah 'hectic' sangat minggu lepas. Ingat kat ofis je, sekali kat rumah pun ada macam-macam jugak.

Nak jadi cerita, hari Jumaat lepas aku ngan member aku ada hal nak turun UTP untuk bantu handle program. Kami plan nak gerak dalam pukul 12 lebih kurang sebab sebelum tue ada hal lain yang penting jugak..hehe.

Sampai kat rumah dalam pukul 12 tue, aku pun masuk rumah, park kereta depan rumah jiran aku then siap-siap barang. Macam biasa barang aku tak banyak, cuma bawak pakaian dengan beberapa keperluan lain je. Barang semua dah pack kat bawah tinggal nak masuk dalam kereta je. Kebetulan pulak baju-baju aku dalam beg tue semuanya baju baru beli campur ada satu shawl aku beli harga RM70 baru-baru nie.

Aku start masuk barang dalam kereta aku, beg baju aku masuk dalam bonet lepas tue aku tutup balik sebab nak masuk rumah aku kunci sekali pintu kereta aku. Member aku pulak banyak barang dia, so dia bawak semua barang-barang dia letak kat bahagian seat belakang kereta. Beg laptop dia letak dalam bonet. Kebetulan ada sorang lagi member aku ada kat luar masa tue, dia nak keluar pi kedai. Member aku pun ingat dia lama kat situ sebelum gerak so dia pun masuk laa balik dalam rumah amik barang-barang lain.

Tak lama lepas tue aku pulak keluar tengok bonet tak tutup, lepas tue aku pergi kat kereta, tengok beg aku tak ada dah kat belakang. Ingat member aku letak kat depan. Aku tengok kat depan, tak ada jugak. Aku tanya member aku mana dia letak beg aku, dia dah kelam-kabut dah. Tengok-tengok memang sah barang kami kena curi. Beg baju aku dengan beg laptop member aku dah lesap masa tue. Jenuh cari laa sebab tak nampak sape yang amik. Member aku yang keluar pi kedai pun tak perasan ada orang lalu sebelum dia keluar.

gambar hiasan
Lepas tue ada dua orang mamat naik skuter pusing-pusing tengok kami. Aku ingat diorang dah yang curi, aku suruh member aku kejar, rupanya diorang nie pun ada orang bagitau kata ada nampak sorang mamat bawak motor Lagenda bawak lari dua beg. Sah, memang beg aku ngan member aku. So memang dah tak nampak harapan laa sebab konfem dah pencuri tue dah jauh lari. So apa lagi, pergi balai je laa buat report. Aku tak ikut sebab dah down dah masa tue. Masuk rumah balik ingat nak tidur je tapi terasa macam ada orang dah 'mark' rumah kitorang. Mungkin low security kot.

Lepas tue member aku call tanya dah siap barang ke belum. Aku pun dah tak semangat nak pi mana-mana dah masa tue. Tapi fikir balik aku dah janji nak turun. So turun je laa malam tue. Member aku balik dari balai dah dekat pukul 3 pagi. Katanya ada kes lain jugak masa tue, ada rumah kena pecah kat Jalan Genting Kelang, total loss RM30k.

Tapi sampai jugak laa kat kampus jumpa member-member kat sana. Mujur program yang aku handle nie cambest jugak. Terubat sikit hati, tak rasa sangat pasal kena curi tue. Aku tak down sebab baju hilang tapi down sebab kereta aku jadi mangsa..haha..tapi serious kesian kat member aku sebab abes laptop, hard disk, segala pen drive campur buku report intern dia lesap semua sekali. Kalau aku mau frust tahap gaban dah. Dia rilex je. Ujian gila rasa masa tue, macam kena bayar cash segala dosa aku buat...haha. Taubat-taubat.


Wednesday, September 26, 2012

Lagi Penghinaan Terhadap Nabi Muhammad

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Hari nie timbul lagi isu menghina Nabi Muhammad s.a.w. tapi bukan di US, berlaku kat Tanah Air kita Malaysia. Isu timbul bila ada orang buat print screen satu statement dari sorang mamat nie yang memang jelas dan nyata menghina bukan sekadar Nabi Muhammad tapi menghina Allah. Satu perbuatan yang cukup-cukup cari pasal orang Islam kat Malaysia.

statement beliau telah mencetuskan kemarahan umat Islam.
Tapi ceritanya, dalam hari nie jugak, owner Profile Facebook berkenaan keluarkan statement memohon maaf kepada semua orang atas status yang dikeluarkan. Katanya akaun facebook dia kena hack dan dia sendiri pun tak begitu gila nak memaki hamun umat Islam dekat negara yang majoriti umat Islam. Walaupun yang post status tue orang lain, dia tetap minta maaf pada semua atas isu yang berlaku dan katanya dia akan buang terus akaun facebook dia.

penjelasan semula oleh beliau dan statement mohon maaf.
Soalnya, kalau betul pun cerita dia, yang hack akaun dia nie laa yang perlu dicari. Sebab yang hack nie dengan beraninya hack akaun orang untuk elak diri dia dikesan. Kira anonymous jugak laa tapi memangsakan orang lain. Masalah sungguh. Yang nie seriously bagi aku kalau betul kerajaan daulatkan Islam, gunalah khidmat hackers-hackers nie untuk trace balik status tue dipost dari mana dan guna IP apa, mana tau boleh dapat tangkap orang yang sebenar post status tue. Kalau orang hina pemimpin negara kita boleh tangkap, orang hina agama rasmi negara lagi laa tiada komprominya.

Ingat nak ulas pasal PRK sbb baru sudah PRK, rupanya belum lagi sebab PRK kat UIA kena buat sekali lagi atas alasan technical problem :)


Tuesday, September 25, 2012

Marah? Kawallah Marah Itu

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Tak ada orang kat dunia nie yang suka kena marah. Orang yang sifatnya pemarah pun tak suka kalau dia dimarah. Sebab tue Nabi pun ajar kita supaya jangan marah. Kemarahan itu perlu dikawal sebab kalau dibiarkan melarat, boleh mengakibatkan kemusnahan.

Bayangkan hanya kerana rasa marah yang tak dibendung, ahli keluarga sendiri boleh menjadi mangsa. Kalau setakat dipukuk tue pun biasa dah kita dengar. Tapi, kalau dah sampai berbunuh-bunuhan macam mana pulak. Seram kadang-kadang bila dengar berita Ibu ditikam, Abang ditetak, Ayah disembelih, Kakak dipancung dan sebagainya. Puncanya hanyalah kerana salah faham kecil yang mungkin dirasakan besar.

memang binatang betul ayah dia nie
Bila kita marah orang, kita buat orang tak puas hati dengan kita. Orang yang kita marah akan letak satu persepsi buruk terhadap kita. Bila kita kena marah pun kita akan buat benda yang sama juga. Jadi kenapa perlu kita wujudkan rantaian kemarahan tue? Baik kita kawal rasa marah tue.

Nak kawal kemarahan nie pun perlukan pada ilmu juga. Sekarang pun ada khidmat yang dipanggil 'Anger Management' yang menawarkan servis untuk mengajar kita bagaimana mengawal kemarahan dan sebagainya. Gunakanlah khidmat ini untuk mengawal kemarahan kita.

Movie nie kelakar...:)
Namun jangan pula bermain dengan kesabaran dan sifat marah orang lain. Ada sesetengah orang yang nampak macam ok tapi hakikatnya dia akan pendam dan simpan rasa marah dia pada orang. Bila sampai kemuncaknya, gunung berapi meletuslah jawabnya. Masa tue, sendiri tanggung laa.

Jadi, sentiasalah motivasikan diri untuk tidak marah. Buang sifat marah itu dengan perkara yang lebih positif. Marah nie hanya menyebabkan stress. Untuk hilangkan stress, aku rasa sebelum nie pun aku dah buat satu entry berkaitan dengan stress di sini. Hiduplah dengan harmoni bersama orang disekeliling kita.

Kesimpulannya....janganlah marah-marah ye.


haih, apehal tiba-tiba sakit kepala pun tak tau...-.-


Cindy Lee Garcia Fail Kes Baru ke atas Penerbit Innocence of Muslims

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Cindy Lee Garcia
LOS ANGELES - Seorang aktres filem anti-Islam mahu memfailkan kes baru ke atas penerbit Innocence of Muslims di mahkamah persekutuan.

Cris Armenta, peguam Cindy Lee Garcia berkata, "hari ini kami akan menggugurkan kes di mahkamah peringkat negeri, tetapi kami akan memfailkan (kes baru) di mahkamah persekutuan."

"Anak guam saya ada tuntutan berkenaan hak cipta. Kami mahu tuntut perkara itu," katanya lagi.

Kesnya ke atas Google telah ditolak minggu lalu. Dia juga membawa kes ke atas penerbitnya.
Sudah, aktres filem tue sendiri dah failkan kes ke atas penerbit filem. Tambah pula orang letak 'bounty' dekat Sam Bacile atas perbuatan diorang. Aku dah agak dah, masa buat dia tak fikir kot apa kesan yang bakal berlaku. Sekarang, aku tak tau dia boleh bersenang-senang lagi atau tak. Rasanya boleh lagi sebab dia ditaja oleh Zionis Israel yang memang tengah bersuka-suka membantai dan menganiaya seluruh umat manusia sekarang.

Kau boleh terlepas kat dunia sekarang, kat akhirat nanti kau carilah lubang mana sekalipun kau tak akan terlepas daripada Allah.


Thursday, September 20, 2012

Rosak Saraf Otak - Derita Adam

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Korang ingat lagi entry aku sebelum nie berkenaan adik Amyra? Kalau korang nak tahu lebih lanjut, bukak je facebook mak dia dengan nama Erna Fantasia. Korang boleh update keadaan adik Amyra kat situ. Kali nie aku nak kongsikan pulak satu lagi anak kecil yang diberi ujian Allah. Moga Allah merahmati anak kecil ini dan ibu bapanya. Adik ini telah diuji dengan kerosakan pada saraf otak ataupun dalam istilah perubatannya Brain Damage Severe HIE (Hypoxic Ischemic Encephalopathy). Aku pun tak tahu macam mana sebenarnya penyakit nie tapi nak ceritanya penyakit nie dah menyebabkan saraf otak adik Adam tak berfungsi.

wajah ini yang menderita tapi masih lagi terukir senyumannya.
Adam lahir secara vacuum pada 4 Mac 2012 dan sewaktu kelahirannya, Adam terus keluar alam keadaan flat dan kekurangan oksigen. Scan MRI pada 9 Mac 2012 menunjukkan otak Adam mengalami kerosakan yang amat teruk. Adam tidak pandai menelan air liur dan bergantung pada mesin suction kerana tak pandai menelan air liur untuk sedut air liur dalam rongga hidung dan mulutnya. Mata kanan Adam mengalami injured, begitu juga dengan telinga sebelah kanan yang tak dapat mendengar kerana kersoakan pada bahagian dalam telinganya.
Doktor pakar otak mengesahkan Adam akan terlantar seumur hidup dan peluang untuk berjalan dan hidup seperti kanak-kanak normal memang amat tipis. Doktor pakar otak mengklasifikasikan kerosakan otak Adam sebagai kematian saraf otak.
-dipetik dari page facebook Ahmad ADAM Syukri- 
Ya Allah, Kau ringankanlah bebanan yang ditanggung anak kecil ini, rahmatilah dia dan ibu bapanya dengan rahmat-Mu ya Allah...amin

Sayu hati tengok adik nie.
keadaan terkini adik Adam...sayu melihatnya.
p/s:- perkembangan tentang adik Adam boleh dilihat di page berikut KLIK SINI


Kegagalan Jantung Kongestif Punca Kematian Hui Yi

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.


BATU PAHAT: Laporan bedah siasat mendapati gadis yang menjalani dua pembedahan pemindahan jantung, Tee Hui Yi, 19, meninggal dunia akibat kegagalan jantung kongestif.

Bapa Hui Yi, Ah Soon, 57, berkata mereka tidak kisah jika tidak diberikan butiran penuh mengenai kematiannya kerana apa yang dinginkan semua ahli keluarga adalah diberi masa untuk meratapi pemergiannya.

"Adalah menyedihkan bahawa dia telah pergi terutamanya selepas mendapat peluang semula untuk hidup selepas menjalani pemindahan jantung," katanya di rumah pengurusan mayat di Jalan Fatimah di sini, Rabu.

Ah Soon dan ibu Hui Yi, Dina Bato Sam Bua, 52, berasa bersyukur kerana menerima ribuan panggilan telefon, mesej dan kunjungan saudara mara dan orang ramai yang prihatin ke majlis pengebumian anaknya.

"Saya terkejut melihat kehadiran orang ramai terutamanya pada malam Isnin," katanya.

Hui Yi yang selamat menjalani pembedahan pemindahan jantung pada 2007 mengadu sakit di bahagian dada dan belakang leher kira-kira pukul 7 pagi, Selasa sebelum keadaan menjadi lebih buruk.

Tubuhnya menjadi kaku sehingga menyebabkan kedua-dua ibu bapanya melakukan pernafasan mulut ke mulut tetapi tidak berjaya.

Dia disahkan meninggal sunia selepas dikejarkan ke Hopsital Batu Pahat kira-kira 10.02 pagi, Selasa.

Awal pagi Rabu, sekumpulan pegawai dari Institut Jantung Negara (IJN) turut memberikan penghormatan terakhir kepada Hui Yi.

Koordinator Transplan IJN, Sharifah Noraida Syed Nom, antara salah seorang jururawat yang menjaga dan melakukan pemeriksaan ke atas Hui Yi sepanjang pembedahan itu berkata, ramai rakan-rakannya sedih apabila mendengar berita kematian tersebut.

-mStar-

Siapa dia Hui Yi? Dialah yang mencipta sejarah orang yang membuat dua kali pemindahan organ. Pertama kali pembedahan berjaya tapi badan dia tolak organ tersebut. Kali kedua terus berjaya. Namun, tak ada siapa pun yang dapat melawan takdir dan ketetapan Tuhan. Bila tiba masa untuk kembali, maka akan kembalilah kita tak kurang dan tak terlebih walau sedetik

Sedih pulak aku baca berita nie.


Kantoi Curi Macbook Puteri Raja

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Mencuri tak beragak.
KOTA BHARU – Tindakan berani seorang pengawal istana mencuri komputer riba milik puteri raja Kelantan, Tengku Amalin A’ishah Putri di ruang tamu Istana Mahkota Kubang Kerian di sini bulan lalu mengundang padah apabila dia dijatuhi hukuman penjara dua tahun oleh Mahkamah Majistret di sini semalam.

Tengku Amalin, 29, merupakan adinda kepada Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V.

Majistret Mohd. Fazaly Ali Mohd. Ghazaly menjatuhkan hukuman tersebut ke atas Mahadi Mahamad, 35, setelah lelaki itu mengaku bersalah mencuri komputer riba jenama Apple Macbook bernilai RM7,500.

“Mahkamah melihat bukan sahaja kepada barang yang kamu curi tetapi keberanian kamu menceroboh kawasan larangan untuk mencuri barang tersebut. Kamu sepatutnya menerima hukuman yang berat,” kata Mohd. Fazaly Ali.

Mohd. Fazaly Ali mengarahkan Mahadi menjalani hukuman itu berkuat kuasa dari tarikh dia ditangkap pada 15 September lalu.

Mahadi dari Jalan Telipot di sini didakwa mencuri komputer riba berwarna putih itu dan satu alat pengecas milik Tengku Amalin yang berada dalam jagaan sepupunya, Tengku Noremilina Tengku Iskandar, 27, di istana tersebut. Kejadian itu berlaku antara pukul 12 tengah hari 29 Ogos lalu hingga pukul 2 pagi 30 Ogos lalu.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun dan boleh didenda jika sabit kesalahan.

Menurut fakta kes, pada 13 September lalu, Tengku Noremilina membuat laporan polis selepas mendapati komputer riba milik Tengku Amalin yang diamanahkan kepadanya untuk dijaga dan diletakkan di bilik ruang tamu istana hilang.

Pada pukul 6 petang 15 September lalu, polis menangkap empat suspek termasuk tertuduh yang kemudian mengaku mencuri barangan tersebut.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Noor Dayana Mohamad manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Tengku Amalin pernah menjawat jawatan majistret di Mahkamah Majistret Kota Bharu antara tahun 2006 hingga 2009.

Bagaimanapun, beliau melepaskan jawatan itu kerana melanjutkan pelajaran peringkat sarjana di Universiti Melbourne, Australia dalam jurusan undang-undang.

p/s:- Kalau yang kena curi tue Macbook aku, mesti tak dapat tangkap pencuri dia.


Wednesday, September 19, 2012

Isu Nabi Dihina - Apa Peranan Kita

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Isu hina Nabi nie masih lagi hot sekarang. Banyak dah demonstrasi dan himpunan yang dibuat untuk membantah perbuatan Sam Bacile. Malah ada pengakuan daripada pelakon filem terbabit yang mengatakan bahawa asalnya skrip lain tapi telah dialih suara untuk menjadi begitu.

Benar kita rasa marah, namun atas dasar apa kita rasa marah? Aku tak sokong kita berdiam diri bila Nabi dihina begitu tapi aku tetap juga tak sokong apabila bantahan dibuat mengikut nafsu marah hingga membahayakan orang lain. Saidina Ali pun dalam peperangan bila diludah, dia tak jadi bunuh musuh sebab takut salah niat bunuh kerana rasa marah.

Antara babak dalam filem tersebut.
Jangan terperangkap dalam perencanaan musuh. Benda-benda macam nie yang kita panggil provokasi untuk menarik perhatian orang Islam supaya bertindak sebab mereka boleh baca yang umat Islam tak akan berdiam diri. Demo dah buat, jangan berhenti sampai di situ saja. Masa inilah untuk kita pula mempromosikan Islam lebih dari mempromosikan negara dan negeri. Promosikanlah keindahan Islam itu dari sudut penulisan, perbuatan dan pergaulan seharian kita.

Bila Islam kuat dipromosikan lebih dari semangat-semangat yang tak berunsurkan Islam, maka orang akan tertarik dengan Islam sekaligus menjadi sebab ramainya orang kembali kepada agama fitrah ini. Moga kita semua beroleh manfaat.

^_^
p/s:- terfikir juga kalau orang tolak hukum Allah, tak buat apa yang Nabi suruh buat tak dikira menghina Islam ke?

boleh tengok artikel panjang dari senior aku kat Mesir :-)


Friday, September 14, 2012

UPDATE, K-Fiqh Berpindah Tempat ke Auditorium Dewan MBSA

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Hasil professionalisme dan daya fikir untuk menyelesaikan masalah, program besar Konvensyen Fiqh yang asalnya dibuat di UIAM yang telah dibatalkan seperti dalam thread sebelum nie berpindah ke Shah Alam pula. Tahniah kepada penganjur yang bertindak pantas menyelesaikan kesulitan yang berlaku.

status di page Konvensyen Fiqh Ummah 2012
Bagi yang dah terlepas sebelum nie apa lagi, ramai-ramai laa pergi. :)


K-Fiqh Politik Islam Semasa Dibatalkan Pentadbiran UIAM?

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Terus merujuk pada tajuk entry kali nie. Aku macam sedikit terkejut sebab program yang besar macam nie dan dapat sambutan yang sangat menggalakkan tapi dibatalkan macam tue saja. Program tak batal, tapi tempat untuk buat program tue dibatalkan pentadbiran UIAM pada saat akhir.

Kalau ikutkan aku pun macam berminat nak join program nie tapi sebab hujung minggu nie aku dah ada program lain yang aku nak pergi, tak dapat laa ikut serta. Lagipun aku dah terlepas tarikh pendaftaran dah. Hari tue ada orang nak jual tiket, ikutkan memang nak beli dah tapi tak dapat jugak sebab aku rasa program satu lagi nie pun penting untuk aku pergi.

Poster program dengan panel yang hebat-hebat belaka

Bagi aku, program macam nie patut lebih kerap dibuat bukan dibatalkan atas sebab-sebab yang merepek. Aku faham di peringkat universiti ada AUKU. Tapi takkan nak menyemai ilmu tentang politik pun tak dibenarkan? Adakah kita nak mahasiswa yang bakal memimpin negara nanti buta politik? Atau politik hanya boleh diuruskan oleh orang yang mengambil jurusan Sains Politik? Pelik sungguh.

petikan status di page program
Mula-mula aku macam dengar khabar angin je. Tapi bila cek sendiri dekat page k-fiqh nie memang betul laa apa yang aku dengar. Moga-moga pihak pentadbir UIAM berubah hati dan tukar semula keputusan membatalkan penggunaan Auditorium Utama UIAM. Program nie bukan program kampus semata-mata tapi program yang melibatkan ramai warga Malaysia.

Bayangkan ada sahabat aku yang sanggup datang nak menumpang rumah aku di KL sebab esoknya nak ke program K-Fiqh. Kalau tiba-tiba batal camnie, tak ke rugi duit dia? Sanggup tak pihak UIAM bayar ganti rugi atas kerugian rakyat yang bertungkus-lumus nak datang?


Thursday, September 13, 2012

Cerita, Gambar Hantu...Seramnya

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Pernah tak korang tertangkap gambar hantu? Ada yang pernah dan ada yang tak. Ada jugak yang cakap gambar-gambar hantu yang diambil dan sebagainya nie palsu dan edit segala bagai. Yang tue semua aku tak amik peduli sangat. Tapi apa yang menariknya kita amik gambar hantu? Tak menarik pun. Sama jugak dengan cerita hantu. Ada yang suka tengok or baca cerita hantu? Apa yang seronok?

Dikatakan ada hantu di belakang gadis yang bernama Suzy nie ..betul ke?
Hantu nie ape? Macam mana kita boleh nampak? Kita gelarkan makhluk Allah nie dengan nama hantu tapi hakikatnya semua tue adalah jelmaan jin dan syaitan untuk mengganggu manusia.

Aku tak suka tengok cerita hantu sebab aku tau kalau aku tengok nanti mula laa kepala otak aku pikir benda tue. Bila dah mula fikir nanti melarat pulak sampai tak boleh nak tidur. Kena pulak tiba-tiba nak kena pergi tandas sorang-sorang waktu malam. Tue antara sebab kenapa aku tak nak tengok. Aku tak nak kepala otak aku didoktrin dengan benda-benda macam nie.

Berhati-hati bila tengok cerita hantu sebab takut-takut boleh jejaskan akidah. Bukan apa, cerita hantu kan seram. Bila tambah banyak-banyak unsur thriller lagi perit kepala otak. Bila kita tengok, secara tak langsung minda kita didoktrin dengan perasaan takut bila jumpa hantu sedangkan benda yang patut kita lebih takut adalah Allah bukan hantu. Kadang-kadang kita nie lebih-lebih takut hantu tapi bila buat dosa tak pernah takut Allah. Benda nie yang menjejaskan pemikiran kita sebenarnya.

Aku tak larang bagi sape-sape yang memang penggemar cerita seram, tengoklah tapi jangan merosakkan pemikiran sendiri. Aku memang tak nak tengok sebab aku tak suka. Tapi kalau dah tertengok, apa boleh buat, layan sajalah kan, kena pulak plot cerita dia menarik.

cerita Karak nie diadaptasi dari cerita-cerita mulut orang yang terkenal berkenaan tempat tersebut.



Jalan-Jalan Cari Makan - Little Penang Kafe

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Penuh perut aku hari nie...hahaha

Jalan-jalan cari makan hari nie kami makan kat restoran Little Penang Kafe dekat Level 4, Suria KLCC. Bagi yang berminat sila booking tempat dulu. Kami tadi pun sangat luck sebab ada satu meja yang patutnya dah reserved tapi mungkin orang yang reserve tue cancel request dia. Dapat laa duduk walaupun baru sampai. Kira dalam 2-3 minit je duduk dah perasan orang beratur panjang gila kat luar sebab nak makan kat situ. Bukan nak kata kedai nie feymes tapi bila tengok orang beratur camtue memang nampak macam feymes jugak.

Menu yang dia offer pun ok jugak tapi ada jugak menu yang aku sendiri pun tak pernah dengar. Kata Little Penang, kurang-kurang aku tau jugak laa makanan orang Penang nie kan. Kami pergi berlima, 3 sudah berkahwin 2 masih bujang (termasuk aku).

Makan aku order menu biasa saja, setakat home fried chicken. Yang lain ada yang order Char Koey Teow dengan Curry Mee (terjemahan: Mee Kari). Air aku amik Soya Cincau je. Lepas main course, side dishes pulak kami order. Masa nie laa kami tempah Rojak, Lorbok, Ju Hu Char dengan Cendol. Sedapnya boleh tahan jugak laa walaupun Ju Hu Char nie nampak macam agak kurang menyelerakan tapi boleh tahan jugak sedapnya. Cendol dia aku puas hati. Kalau tak puas hati, memang rugi je extra RM5.00 nak bayar dalam bil.

Home Fried Chicken
Cendol
Ju Hu Char
Lor Bak
Rojak
Soya Cincau
 Fuh, sebab orang belanja aku, harga pun aku tak tau laa kan. Tapi for sure lebih dari RM100 laa kan..hehehe.



Budak Zaman Sekarang

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Semalam, lepas balik kerja perut aku berkeroncong sket sebab lapar. Sampai je kat Wangsamaju aku singgah dekat satu kedai nie nak makan. Kerap jugak aku makan kat kedai tue. Makan pun menu sama je.

Cuma semalam masa aku makan tue aku ada nampak satu group budak-budak sekolah datang makan kat kedai nie. Ikutkan biar je laa diorang nak makan kan, apa aku kisah. Aku makan je laa buat tak layan. Time nak basuh tangan tue baru aku perasan tempat diorang nie berasap. Bukan sikit, banyak nak mampos. Yang datang dah ramai, lepas tue semua merokok plak. Padahal bila aku tengok balik diorang nie memang budak lagi, kalau sekolah menengah tue baru form 2 kot, paling tua aku teka form 3, muda sangat-sangat.

Memang kalau tengok budak-budak merokok sekarang nie bukan benda pelik pun. Memang tak pelik sebab kita doktrinkan kepala kita betapa benda tue tak pelik. Bila aku tengok, aku terfikir macam mana masa depan budak-budak nie. Bukan nak kata perokok tak berjaya dalam hidup tapi diorang dah memendekkan jangka hayat diorang. Muda belia lagi kot, macam mana boleh dapat stok pun aku tak tau.

gambar hiasan.
Kalau yang dah tua-tua merokok nie, aku faham dah diorang memang susah nak berhenti. Ada yang nak berhenti tapi ambik masa laa. Nie muda-muda kuat merokok, memang banyak laa kesan buruk. Sebenarnya tak nampak macho pun korang merokok. Korang nak tunjuk power dekat sekolah pun sekejap-sekejap je. Dah habis sekolah, start nak sambung belajar or cari kerja, masa tue hidup korang akan berubah secara total. Masa tue korang nak menyesal pun dah tak guna dah.

Satu lagi masa nak balik tue aku nampak bas sekolah lalu angkut budak sekolah balik. Tengok nampak clear dah budak sekolah rendah. Yang nie lagi aku pening kepala. Aku pun tak faham apa motif diorang kat dalam bas tue tunjuk isyarat jari tengah naik ke atas lepas tue jerit "F**k" dekat orang ramai kat area Setapak tue.

Nak kata tempat tue ramai cina pun macam tak logik jugak. Nampak sangat diorang rasa dengan buat macam tue diorang rasa diorang nie raja dalam dunia. Pengaruh movie sungguh...huhu. Tapi terfikir jugak aku, kecik-kecik dah macam nie nanti dah besar tak tau laa macam mana.


Pembuat Filem Anti-Islam Sembunyikan Diri

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Tunjuk perasaan di hadapan kedutaan AS di Mesir
LOS ANGELES - Pembikin filem yang mencetuskan kemarahan umat Islam kerana menghasilkan filem menghina Nabi Muhammad SAW dikatakan sedang menyembunyikan diri.

Filem yang dihasilkan oleh penulis dan pengarah, Sam Bacile telah mengakibatkan tunjuk perasaan di kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Mesir dan Libya, serta membunuh seorang pegawai Jabatan Negara AS di sana.

Bacile yang bercakap melalui telefon dari lokasi tidak diketahui tetap membela diri dengan mengatakan Islam adalah satu barah dan mahu filemnya menjadi satu kenyataan politikal.

Lelaki berusia 56 tahun itu turut mendedahkan dirinya sebagai Yahudi Israel. Menurutnya, filemnya itu akan membantu Israel dengan mendedahkan keburukan Islam kepada dunia.

Petikan filem yang dialih bahasa ke dalam bahasa Arab telah disiarkan di laman video YouTube. Filem itu mencetuskan kemarahan kerana ia menghina Nabi Muhammad SAW sebagai seorang kaki perempuan dan membenarkan gangguan seksual ke atas kanak-kanak.

Bacile menyatakan kekesalan atas kematian kakitangan kedutaan itu, tetapi menyalahkan kawalan keselamatan premis terbabit. - AP

-Kosmo-

Islam adalah satu barah

Nak kata tak setuju pun tak boleh jugak. Barah tue sifatnya merebak. Bagus laa Islam merebak ke seluruh dunia. Moga ahli keluarga sang penghina Islam nie mendapat hidayah dan masuk Islam bagi dia tengok sendiri macam mana indahnya Islam. So aku ambil benda tue secara positif, Kau buatlah apa pun, kalau Allah kata Islam menang, kau tak boleh buat apa jugak, hukum Allah memang tak boleh lawan.

Bantu Israel?

Kalau kau tak bantu pun memang Israel dah kawal semua benda termasuk media. So apa yang kau buat nie sekadar membahayakan diri kau. Kau dalam ancaman sekarang, mungkin ahli keluarga kau pun diancam. Suka kau hidup dalam ancaman?

Tapi terima kasih jugak laa, sekurang-kurangnya kau bagi kami nampak ramai lagi orang Islam yang cintakan Islam dan kau mungkin jadi penyebab kawan-kawan kau yang bukan Islam masuk Islam sebab tindakan dungu kau.


Wednesday, September 12, 2012

Experience Asia – Exciting prizes with Hilton and CNNGo

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Ada satu request dari cousin aku untuk tolong dia dalam contest dia. Sepupu aku nie suka travel, so contest nie pun memang untuk melancong jugak laa..huhu. Nama contest dia adalah seperti yang tertera pada tajuk iaitu "Experience Asia – Exciting prizes with Hilton and CNNGo".

Aku rasa contest nie international jugak sebab bukan orang Malaysia je yang hantar video untuk menang hadiah nie. Jadi, cousin aku nie adalah salah seorang warga Malaysia yang masuk dalam contest nie. Kalau nak menang, macam biasa trend sekarang adalah untuk dapatkan like paling banyak dan banyak juga yang share di twitter. Kalau sampai jadi trending lagi bagus...huhu.

Korang boleh jugak vote video nie kat You Tube.

Cara untuk korang vote sangat mudah.

1. Masuk ke website contest tersebut di 

2. Korang cari video yang cousin aku dah buat
Tajuk videonya Love for Travel - A Story
3. Klik pada video yang korang dah jumpa, sila tonton, like dan share kat twitter korang. Kalau rajin, nak promote link video kat facebook lagi bagus dan sangat-sangat dihargai.
4. Kalau nak terus ke link dengan video tersebut boleh klik sini.

Untuk pengetahuan korang jugak, cousin aku pun blogger jugak. Cuma blog dia tak adalah macam blog aku nih. Blog dia lebih kepada info tentang pelancongan dan sebagainya. Dah boleh jadi pegawai sektor pelancongan dah nie..huhu. Nama blog cousin aku nih Reality Check: The Air We Breathe

Jadi, undi korang sangat-sangat dihargai dan jom kita menangkan orang Malaysia...Selamanya Harimau Malaya...aummmm (walaupun baru kalah dengan Vietnam).


Stress? Rileks Aje

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Korang selalu stress? Apa yang korang buat kalau korang stress? Makan? Tidur?

Aku kalau stress, biasanya aku makan (so jangan hairan saiz badan aku besar). Kalau tak pun aku tidur je. Tipu laa kalau kata diri kita tak pernah stress. Orang yang sentiasa positif macam Dr. Muhaya pun mesti pernah stress jugak kan. Apa yang penting, sama ada kita layan tekanan perasaan kita sampai jadi gila atau kita tangani stress kita dengan cara yang betul.

stress ketika bekerja? aturlah masa dan kerja dengan baik.
Kalau ikut hadis Nabi, bila kita rasa marah ambil wudhu' dan solat. Insya-Allah reda sikit kemarahan kita. Reda kemarahan nie maksudnya reda jugak laa stress kita. Ada juga riwayat menyebut kalau marah dalam keadaan berdiri, kita duduk untuk kurangkan kemarahan, kalau duduk, kita baring untuk kurangkan kemarahan. Ini apa yang Nabi ajar dan boleh untuk kita amalkan. Allah pun sebut dalam Quran, untuk menenangkan jiwa, selalulah berzikir. Insya-Allah tips-tips nie sangat berkesan untuk diamalkan.

Tapi kena tahu juga, bila tengah stress nie, apa yang menyebabkan kita jadi stress? Takkan tiba-tiba nak jadi stress. Mesti ada sebab kan. Masa stress tue, buatlah aktiviti-aktiviti yang menyenangkan hati. Letak ketepi dulu masalah-masalah yang ada dan buat sesuatu untuk mengembalikan emosi kita pada paras normal. Takut silap masa kalau dilayan juga stress, kita boleh jadi gila. Tak memasal masuk hospital bahagia.

Aku suka quote nie...:)
Antara aktiviti lain untuk mengurangkan stress :-
  1. Bertafakur
  2. Menjerit
  3. Ketawa
  4. Menangis
  5. Senaman
  6. Muzik
Kalau stress anda masih tidak berkurangan, sila berjumpa dengan kaunselor berhampiran.

p/s:- dalam stress ada istilah distress dan eustress, nak faham sila rujuk blog nie (Blessing in Disguise) sebab aku malas nak taip panjang-panjang...hehe.


Malaysia Tewas Persahabatan dengan Vietnam

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.
Norshahrul Idlan Talaha diasak dua pemain Vietnam
REPUTASI selaku juara Piala AFF Suzuki 2010 dilihat seolah-olah hanya tinggal sejarah buat Harimau Malaya.
-Kosmo-
Haha, kecewa sangat kot Malaysia kalah sampai ulasan berita pun satu ayat je. Bagi aku benda nie biasa, memang ada pasang surut dalam bola sepak. Kalau sentiasa nak menang je, tak nikmat jugak. Sekali-sekala rasa kalah pun ok, perasaan menerima kekalahan nie dapat mendidik sebenarnya. Even team Malaysia yang sekarang nie pun walaupun dah banyak dapat kemenangan, sejarahnya dah lalui banyak kekalahan.

Thomas Edison pun orang cerita dia berjaya cipta lampu tapi lampu tue mampu dicipta lepas 999 kali gagal. Maknanya, Thomas Edison nampak 999 kesilapan dia buat masa buat lampu. Itu lebih mendidik daripada kau berjaya kali pertama dan seterusnya gagal tapi tak nampak apa kesilapan yang dibuat.

Patutnya, diorang ulas laa dengan ulasan yang bermotivasi sikit...huhu. Apa-apa pun tahniah jugak kat skuad Malaysia sebab at least diorang ada effort daripada tak ada langsung.

Selamanya Harimau Malaya ^_^


Tuesday, September 11, 2012

Nak Sihat? Jom Berbekam

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Malam semalam aku dengan roomate aku pergi berbekam. Member aku dah pernah buat sebelum nie, aku first time try bekam so macam ada sikit-sikit cuak jugak laa. Kalau kat kampus sebelum nie pun ramai member aku dah buat bekam nie cuma aku tak sampai seru nak cuba. Tapi semalam, aku pergi jugak laa cuba sekali tengok apa rasa. Yang member aku pulak, beria nak buat bekam kat kepala...hehe

So semalam kitorang pergi bekam dekat area Setapak, spesifik dekat Aura Care, 2-3-2, Jalan Megan Setapak 1. Pandai-pandai laa cari ye. Tapi abang yang buat bekam nie sebelum kitorang mula, dia terang kat kitorang apa dia bekam, actually bekam nie satu sunnah Nabi. Memang ada riwayat yang Nabi menggalakkan kita berbekam untuk kesihatan kita sebab bekam nie boleh buang angin dengan darah kotor dalam badan. Kira macam buang toksin jugak laa.

Bekam nie tak ambil masa lama pun, dia cuma akan cari vital point (aku tengok dia buat scanning kat badan) lepas tue dia akan letak alat yang nak sedut darah ngan angin dalam badan. Masa nak keluarkan darah tue, memang kena cucuk sikit laa. Tak sakit pun, rasa geli macam kita main stapler ada laa. Tapi sebelum dia cucuk tue dia akan tengok dulu kat mana tempat paling banyak darah kotor. Macam aku ngan member aku sama-sama tempat kotor dekat belah kiri pinggang. Dia cakap kami kurang minum air, dia suruh kami banyak-banyak minum air untuk cuci pinggang dengan perut campur sekali segala usus.

Kalau hitam macam nie tandanya banyak darah kotor laa tue...

Masa nie dia akan sedut darah dan kalau perasan nampak berkuap, tue menunjukkan angin pun keluar sekali...
Kebaikan berbekam
  1. Membantu menghilangkan pening dan migrain.
  2. Membantu membuang angin dalam badan, melegakan pernafasan, masalah dengkur dan sistem perkumuhan.
  3. Membantu memecahkan lemak, peluh dan melegakan demam.
  4. Membantu memulihkan ketegangan urat leher, belikat, pinggang dan urat sendi di kaki.
  5. Membantu mencegah kebas kaki dan membantu meredakan serangan angin ahmar.
  6. Mengeluarkan darah toksik dan melancarkan peredaran darah tersumbat.
  7. Membantu meringankan tubuh. Darah kotor terkumpul di bawah permukaan kulit menyebabkan rasa berat dan malas.
  8. Membantu menajamkan penglihatan. Peredaran darah ke mata yang tersumbat menyebabkan penglihatan kabur.
  9. Dikatakan dapat merawat pelbagai penyakit. Dianggarkan sebanyak 72 jenis penyakit dapat disembuhkan seperti ketegangan urat, darah tinggi, jantung, kolesterol, masuk angin, migrain, sakit mata, angin ahmar, sakit gigi, jerawat, sembelit, tekanan dan buah pinggang.

Ada orang lebih suka mengurut daripada berbekam. Dua-dua bagus dan ada kebaikannya tapi mengurut, ada risiko untuk terputus urat saraf kalau salah buat dan urut nie boleh pecahkan angin dalam badan. Tapi kalau berbekam, tak ada risiko urat saraf terputus dan dia terus buang angin daripada memecahkan angin. Tambah pula, amalan berbekam nie merupakan satu sunnah. Tapi tak ada masalah pun kalau korang nak buat mana pun, ikut keselesaan diri saja.



pencarian 20 blog baru untuk di preview by mohd rizwan

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Saja terasa nak cuba benda nie. Tak pernah buat pun. Nie first time. Newbie laa katakan :)

Wan Retis

Kenapa aku nak dipreview?
Alang-alang ada orang preview, dapat laa jugak bertambah viewer blog aku dan ramai laa yang akan dapat baca apa aku nak sampaikan. Sharing is caring bak kata orang jawa (eh betul ke jawa). Aku tak expect banyak benda sangat pun. hehe...

Komen sket blog Wan Retis nie, aku baru first time jugak terserempak blog nie. Tapi nampak laa keretisan beliau. Dan sangat-sangat terserlah viewer dia lagi banyak dari aku. huhu

p/s: mula terasa blog aku nie tersangat simple dengan tak ada header + background solid hitam...huhu


Psy Nak Jadi Artis Korea Terhebat di USA

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Psy yang terkenal dengan lagu Oppa Gangnam Style
LOS ANGELES - Artis rap Korea Selatan, Psy kini popular di Amerika Syarikat (AS) ekoran video muzik lagunya Gangnam Style kini melepasi 130 juta tontonan di YouTube.

Klip video lagu berkenaan mula disiarkan di laman perkongsian video tersebut pada pertengahan Julai lalu.

Pada minggu ini, Psy meneruskan usahanya untuk mendominasi dunia dengan muzik pop Korea atau K-pop apabila satu klip video pendek mengenai Psy atau nama sebenarnya Park Jae-Sang diterbitkan di AS.

Klip video berkenaan diterbitkan oleh Scooter Braun yang merupakan pengurus kepada bintang remaja popular, Justin Bieber.

Bercakap mengenai klip video tersebut, Braun berkata, mereka merancang untuk menjadikan Psy sebagai artis Korea Selatan pertama yang mencapai kejayaan besar di AS.

"Kami keluar bersama di California selama empat hari dengan saya dan Psy kini merupakan kawan," kata Braun dalam klip video berkenaan.

"Kami bersetuju untuk mencipta sejarah bersama-sama," tambahnya. - Agensi

-Kosmo-

Aku tak berani jamin laa dia boleh meletup kalau takat terkenal tiba-tiba dengan satu lagu. Tapi dia boleh cuba, cuma tak adalah jadi terhebat, kalau terhebat pun takat dapat banyak view macam Justin Bieber tapi orang ramai tak suka tak guna jugak. :)


Mayat Rentung Bersama Kereta

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Gambar hiasan
KLANG: Polis menemui satu mayat rentung dalam sebuah kereta yang musnah terbakar kira-kira 100 meter dari jalan utama berhampiran ladang kelapa sawit di Jalan Kampung Bukit Cherakah, Meru di sini Isnin.

Ketua Polis Daerah Klang Utara, Supt Mohd Shukor Sulong berkata, polis tiba di tempat kejadian kira-kira pukul 7.15 malam sebaik menerima maklumat daripada orang awam.

Beliau berkata, mayat berkenaan ditemui di tempat duduk belakang kereta jenis Proton Iswara dalam keadaan kaki ke atas dan kepala di bawah.

"Siasatan mendapati kereta itu dilaporkan hilang di Brickfields pada 10 Ogos lepas manakala identiti mangsa masih belum dikenal pasti," katanya di sini Isnin.

Mohd Shukor berkata, polis percaya mayat dan kereta itu telah terbakar kira-kira 10 jam sebelum ditemui.

Beliau meminta orang ramai yang kehilangan saudara mara dan mempunyai maklumat berhubung kejadian itu supaya menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Klang Utara di talian 03-3291 2222 bagi membantu siasatan. -BERNAMA

-Sinar-
Macam-macam kes dah jadi sekarang, ada pulak yang memang menakutkan bila dengar. Baru-baru nie pun ada member aku yang kena pecah kereta hilang barang mahal-mahal. Berhati-hatilah di mana anda berada.


[Video] Band Rumah Sewa LOL

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

dalam ramai-ramai tue sume noob melainkan sorang :)
Kalau semalam aku post entry pasal rumah aku yang dah jadi studio. Semalam jugak, kami rakamkan jamming kami yang memang haru dan kelam-kabut. Maklumlah, dalam ramai-ramai kat rumah tue, berapa kerat je yang pandai main alat muzik. Aku pun memang sangat-sangat tak pandai...hehehe.


Amacam...ok tak...hehehe


Sunday, September 9, 2012

75 Tahun Hidup Tanpa Kad Pengenalan


Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Mak Cik Zainap yang menunggu untuk mendapatkan Kad Pengenalan pertamanya
SIDAM KIRI, Kedah – “Alhamdulillah, apa yang kami usahakan kini membuahkan hasil dan berjalan lancar. Sebagai adik ipar, saya tumpang gembira dengan apa yang telah dilakukan untuk kakak saya.
Demikian luahan Hamidah Said, 50, berhubung perkembangan proses permohonan Mykad, Zainap Isah, 75.
Zainap kini berada di bawah jagaan adik bongsunya, Wahab, 52 (suami Hamidah) di Kampung Banggol, Sidam Kiri.
Pada 4 Ogos lalu, seramai empat kakitangan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Alor Setar hadir ke rumah Wahab bagi membantu Zainap mendapatkan MyKad yang belum pernah dimilikinya sejak lahir.
Zainap yang juga orang kurang upaya (OKU) dan kini disahkan menghidap kanser rahim memerlukan dokumen pengenalan diri bagi membolehkan dia menerima rawatan selanjutnya dari hospital kerajaan.
Hamidah berkata, dia gembira dan bersyukur JPN berkunjung ke rumah mereka bagi menguruskan perkara berkenaan.
“Kami berdoa agar tidak lama lagi Zainap dapat memiliki kad pengenalan yang memudahkan urusan mendapatkan rawatan atau terapi sebagaimana yang disyorkan doktor terhadapnya,” katanya.
Menurutnya, segala persiapan dan perkara berkaitan yang diminta JPN sudah disediakan awal bagi memudahkan urusan JPN, malah katanya reaksi Zainap juga berbeza kerana dilihat terlalu gembira.
“Setelah diberitahu hendak buat kad pengenalan, Zainap begitu teruja. Begitu juga ketika bawa Zainap ke kedai foto dan diambil gambar, dia seronok kerana belum pernah mengalaminya sebelum ini,” katanya.
Menurut Hamidah, keluarga menyediakan perkara berkaitan termasuk foto Zainap dan beberapa saksi seperti diminta JPN serta mendoakan proses mendapatkan Mykad berjalan lancar.
Ibu saudara Zainap, Rokiah Wahab, 86, berkata, dia tumpang gembira apabila mendapat tahu urusan berkenaan berjalan lancar.
Menurutnya, dia berasa lega kerana sebelum ini sudah banyak usaha dilakukan untuk membuat kad pengenalan Zainap yang menemui jalan buntu, namun kali ini ia berhasil.
"Zaman dahulu mana sempat nak ke pejabat sana pejabat sini, jururawat pun tiada, sekiranya ada anak nak bersalin semuanya dilakukan di rumah. Sebab tak pernah dibawa ke hospital, jadi kad pengenalan pun dianggap tidak mustahak.
“Namun, pada masa kini kad pengenalan sangat penting untuk melakukan sebarang urusan termasuk mendapatkan rawatan, urusan surat-menyurat dan memohon bantuan, tambahan pula Zainap adalah OKU dan berhak menerima keistimewaan sepatutnya menjadi
haknya,” katanya.
Sumber: Sinar
Al-Bagani : Ayat post-morterm dari aku, "Macam mana boleh ada orang terlepas dari buat MyKad nie!!! Ada orang tak buat kerja ke? (baca dengan nada sinis)". Moga urusan Mak Cik Zainap dipermudahkan. 


Studio Mini di Rumah

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Korang minat muzik tak?

Mesti ada yang minat kan. Aku tak adalah hardcore dalam muzik nie tapi dalam rumah aku yang serba kecil tapi mahal nie, aku ditakdirkan sebilik dengan makhluk Allah yang sukakan muzik. Jadi wujudlah studio mini dekat rumah sewa kami yang didiami oleh 8 budak praktikal yang memang tengah kerja tapi malamnya serupa tak ada kerja.

koleksi alat muzik di bilik aku
Di malam yang hening lepas balik dari berjalan-jalan dari program rumah terbuka, kami sempat jugak buat sesi jamming sekali. Siap ada tetamu jemputan lagi. Mohon maaf diucapkan kepada jiran-jiran sebelah rumah kalau hari nie rumah kami bising lebih dari biasa, selalunya kami senyap sunyi je kan...kan..kan.

sesi jamming...:)

Raihan pernah kata:-

Berhibur tiada salahnya,
Kerna hiburan itu indah,
Hanya pabila salah memilihnya,
Membuat kita jadi bersalah.


Restoran Nasi Kandar Pertama Dapat Sijil Halal


Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera.


BUTTERWORTH - Semua 28 Restoran Nasi Kandar Pelita milik Pelita Samudra Pertama (M) Sdn Bhd di seluruh negara telah menerima sijil pengesahan halal yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sejak Jun lepas.
Pengerusinya Datuk Shamsuri Ahmad, berkata rangkaian restorannya mencipta sejarah apabila 28 restoran nasi kandar mereka menjadi yang pertama mendapat sijil berkenaan dan ia memberi keyakinan kepada pelanggan untuk menjamu selera.
Beliau berkata lebih 200 bahan termasuk rempah ratus yang diguna restoran mereka turut mendapat sijil halal.
“Kami menjangkakan perniagaan akan  meningkat kerana pelanggan lebih yakin berikutan sijil halal yang dikeluarkan oleh Jakim diiktiraf dunia.
“Malah, saya yakin pelanggan juga akan lebih selesa untuk menjamu selera di restoran milik kami apabila melihat adanya sijil halal Jakim ini,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Hari Raya Pelita Samudra Pertama (M) Sdn Bhd, di sini semalam.
Pada majlis itu, seramai 1,000 orang kurang upaya, anak yatim, ibu tunggal dan fakir miskin menerima bantuan berupa barangan keperluan dan duit raya.
Shamsuri berkata, pihaknya memperuntukkan RM100,000 untuk menyalurkan bantuan kepada golongan yang kurang berkemampuan bagi meringankan beban mereka.
Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi Pelita Samudra Pertama (M) Sdn Bhd, K.K Sihabutheen, berkata pihaknya merancang untuk membuka sebuah restoran nasi kandar Pelita di Cyberjaya menjelang Januari depan.
“Selain di Cyberjaya, kami juga merancang untuk membuka sekurang-kurangnya dua restoran nasi kandar pada tahun hadapan iaitu di selatan dan Lembah Klang. Lokasinya masih di peringkat perbincangan,” katanya. - Bernama
sumber : Sinar

p/s:- Erk, restoran nasi kandar pertama? Biar betik? Dah tue restoran nasi kandar lain kat Malaysia nie takkan tak ada pengiktirafan halal kot? Muntah darah aku macam nie.


Saturday, September 8, 2012

Mahkamah kekal perintah ke atas Noor Afizal

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Noor Afizal Azizan


PUTRAJAYA - Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria berkata, Mahkamah Rayuan boleh menyemak semula kes pemain boling negara Noor Afizal Azizan yang dibebaskan dengan perintah berkelakuan baik kerana merogol gadis bawah umur.
Beliau berkata, Pejabat Peguam Negara boleh memfailkan semakan semula kes itu, bagaimanapun mahkamah itu akan meneliti kewajaran bagi mahkamah menggunakan bidang kuasanya untuk menyemak semula kes tersebut.
"Jika Peguam Negara (yang merupakan pendakwa raya) memohon (bagi semakan semula), mahkamah boleh meneliti kewajaran untuk menggunakan bidang kuasanya untuk merayu. Tidak wajar (untuk saya beri ulasan)," kata Arifin kepada pemberita ketika ditemui pada rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri di Istana Keadilan di sini semalam.
Ketua Hakim Negara berkata demikian ketika diminta mengulas kes mahkamah baru-baru ini membabitkan individu yang dituduh merogol gadis bawah yang hanya dikenakan bon jaminan berkelakuan baik dan bukannya hukuman penjara.
-Kosmo-

Sekarang nie orang banyak jadikan isu kes nie kenapa orang yang dikatakan merogol anak orang dibebaskan dengan syarat berkelakuan baik tapi orang yang buat kesalahan yang lebih kecil daripada itu diberi hukuman yang lebih berat. Hanya kerana dia ada kedudukan, mampu memberi keuntungan kepada negara, mengapa perlu dilayan begitu sedangkan manusia nie semuanya sama saja.

Pening sungguh dengan dunia sekarang nie. Takut kalau Allah turun bala kat negara kita sebab melepaskan orang bersalah dan menangkap orang yang baik, menghalalkan yang haram dan mengharamkan yang halal.

Untuk si pesalah yang dah diringankan hukumannya, harap dapat bertaubat dan kembali ke pangkal jalan. Allah jadikan apa yang berlaku nie untuk kau ambik peluang untuk berubah. Kalau kau tak berubah & kekal dengan perangai lama. Aku tak tau nak kata apa dah.


Friday, September 7, 2012

Suami Belasah Isteri Hamil 2 Bulan Tampil Beri Penjelasan

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Video ini telah mengundang berbagai reaksi dari penonton YouTube.
IPOH - Selepas pelbagai spekulasi dikaitkan dengan penyebaran kes pukul membabitkan Amanda Fong Kim Yen, 19, di laman sesawang Youtube, akhirnya suami kepada wanita itu, Calven Chik Foo Keong, 26, tampil memberi penjelasan berhubung perkara tersebut di sebuah portal berita Rabu lalu.

Foo Keong berkata, sudah lama dia melihat perubahan isterinya sehingga menyebabkan dia hilang kawalan dan memukul isterinya selepas berlaku pertengkaran mulut dengan wanita berkenaan.

Katanya, akibat penyebaran video itu sejak tiga hari lalu , puluhan ribu pengguna internet mencemuh dan memarahi tindakannya.

"Sebenarnya, saya menyesal kerana memukul dia (Kim Yen) sehingga cedera dan menyedari ia adalah satu kesilapan yang tidak patut berlaku," katanya yang dipetik portal berita berkenaan.

Dia juga mengambil pendekatan untuk bercerita panjang kerana tidak mahu menyalahkan mana-mana pihak berhubung kes pergaduhan mereka berdua.

Dia tampil memberitahu cerita di pihaknya supaya orang ramai tidak mendengar cerita dari sebelah pihak sahaja.

Katanya, masalah mula timbul apabila isterinya mampu membelanjakan wang yang banyak dan membeli segala barangan berjenama memandangkan dia berasal dari keluarga sederhana.

"Disebabkan terlalu banyak perkara dirahsiakan daripada pengetahuan saya, menyebabkan hubungan kami semakin tidak sehaluan," katanya.

sidang media dengan peguam
Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Datuk Mohd Dzuraidi Ibrahim berkata, pihaknya akan menjalankan siasatan ke atas dakwaan lelaki berkenaan terhadap setiap kenyataan yang disiarkan dalam artikel di protal berita itu.

Sebelum ini, akhbar memaparkan kisah penyebaran klip video Kim Yen dibelasah Foo Keong sekitar 23 Ogos lalu di sebuah butik menjual aksesori dan pakaian yang diusahakan pasangan itu.

Mangsa kemudian memuat turun rakaman kamera litar tertutup (CCTV) kejadian itu menerusi Youtube sehingga menarik perhatian lebih 500,000 pelayar internet.

Klip yang bertajuk ‘Suami Belasah Isteri’ menunjukkan bagaimana mangsa yang mengandung dua bulan ditumbuk, disepak, ditampar dan dicekik suaminya.

Kejadian dilapor berlaku sekitar 4.30 petang, 23 Ogos lalu di sebuah butik menjual aksesori dan pakaian diusahakan oleh pasangan terbabit di Ipoh Garden South, dekat sini.
-Sinar-

Kalau dah macam nie punya keruh hubungannya, bercerai sajalah. Isteri hamil dua bulan pun sanggup pukul lepas tue menyesal. Lepas nie apa pula? Bunuh? Tak mustahil tue. Alahai dunia akhir zaman.


Ini Yang Kita Kata Awesome

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Sehari dua nie kalau kat facebook dalam news feed aku asyik keluar isu budak buat perangai tak senonoh kat gambar PM kita DS Najib. Isu pasal macam mana budak nie buat perangai macam tue kena tahan dengan polis tapi perangai buruk bapak-bapak yang buat tarian hebat di depan rumah Ambiga yang juga penganjur himpunan legenda Malaysia iaitu Bersih tak dikenakan tindakan malah diberi pujian.

Bagi aku, benda yang tak patut dibuat tak perlu buat. Sila rasionalkan fikiran sebelum buat sesuatu, jangan semberono saja. Sebab kalau dah terlajak perbuatan, tak boleh diundur, akibat tue kena terima saja seadanya. Aku tengok budak tue dilabel sebagai tak bersikap patriotik, pengkhianat negara dan sebagainya. Macam-macam label negatif yang diberi. Agaknya dia akan berubah atau akan lebih hebat gaya yang dia akan buat pada masa akan datang dengan tindakan yang dia hadapi sekarang? Fikir-fikirkan...

Kadang-kadang bila orang buat onar, merosakkan harta benda, memalukan orang dan sebagainya, kita akan rasa diorang nie memang sampah masyarakat, tak berguna, segala kata caci-maki keluar semata-mata untuk diorang. Tapi apa yang kita buat untuk menjadikan keadaan lebih baik? Rasanya kita lebih banyak buat dosa dari buat pahala sebab kita asyik cakap banyak tapi tak ada sebarang tindakan.

Gambar nie aku jumpa kat Facebook, apa pengajaran yang korang dapat?

Lontaran kasih sayang yang diberi itu lebih baik dari lontaran kebencian
Gambar nie menunjukkan satu karya seni yang terkenal di Pulau Pinang. Karya seni tue dah dikotorkan oleh tangan-tangan tak bertanggungjawab dan menimbulkan kemarahan banyak pihak. Kalau dalam facebook tayang gambar orang yang buat tue, mesti dah beratus or beribu komen maki dia.

Tapi pelajar-pelajar nie daripada menyuarakan kebencian (aura negatif) diorang bertindak membaiki semula kawasan yang dikotorkan itu. Tiada cacian, tiada makian tapi masalah yang timbul selesai. Kita marah orang sana-sini tapi masalah tak selesai, semua pandai cakap saja. Aku sangat respect kat budak-budak nie yang tolong bersihkan balik kotoran tue. Ini cara menyelesaikan masalah yang terbaik bagi aku. Orang pun reda kemarahan. Api dibalas air, api padam tapi kalau api dibalas api, makin marak apinya.

Diorang nie orang biasa saja, bukan polis dan bukan menteri...jadi anda-anda yang dalam posisi tersebut, rasionalkanlah pemikiran anda. Sila berlaku adil, setiap yang berlaku itu mesti ada sebab-sebabnya.