Tuesday, September 11, 2012

Nak Sihat? Jom Berbekam

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Malam semalam aku dengan roomate aku pergi berbekam. Member aku dah pernah buat sebelum nie, aku first time try bekam so macam ada sikit-sikit cuak jugak laa. Kalau kat kampus sebelum nie pun ramai member aku dah buat bekam nie cuma aku tak sampai seru nak cuba. Tapi semalam, aku pergi jugak laa cuba sekali tengok apa rasa. Yang member aku pulak, beria nak buat bekam kat kepala...hehe

So semalam kitorang pergi bekam dekat area Setapak, spesifik dekat Aura Care, 2-3-2, Jalan Megan Setapak 1. Pandai-pandai laa cari ye. Tapi abang yang buat bekam nie sebelum kitorang mula, dia terang kat kitorang apa dia bekam, actually bekam nie satu sunnah Nabi. Memang ada riwayat yang Nabi menggalakkan kita berbekam untuk kesihatan kita sebab bekam nie boleh buang angin dengan darah kotor dalam badan. Kira macam buang toksin jugak laa.

Bekam nie tak ambil masa lama pun, dia cuma akan cari vital point (aku tengok dia buat scanning kat badan) lepas tue dia akan letak alat yang nak sedut darah ngan angin dalam badan. Masa nak keluarkan darah tue, memang kena cucuk sikit laa. Tak sakit pun, rasa geli macam kita main stapler ada laa. Tapi sebelum dia cucuk tue dia akan tengok dulu kat mana tempat paling banyak darah kotor. Macam aku ngan member aku sama-sama tempat kotor dekat belah kiri pinggang. Dia cakap kami kurang minum air, dia suruh kami banyak-banyak minum air untuk cuci pinggang dengan perut campur sekali segala usus.

Kalau hitam macam nie tandanya banyak darah kotor laa tue...

Masa nie dia akan sedut darah dan kalau perasan nampak berkuap, tue menunjukkan angin pun keluar sekali...
Kebaikan berbekam
  1. Membantu menghilangkan pening dan migrain.
  2. Membantu membuang angin dalam badan, melegakan pernafasan, masalah dengkur dan sistem perkumuhan.
  3. Membantu memecahkan lemak, peluh dan melegakan demam.
  4. Membantu memulihkan ketegangan urat leher, belikat, pinggang dan urat sendi di kaki.
  5. Membantu mencegah kebas kaki dan membantu meredakan serangan angin ahmar.
  6. Mengeluarkan darah toksik dan melancarkan peredaran darah tersumbat.
  7. Membantu meringankan tubuh. Darah kotor terkumpul di bawah permukaan kulit menyebabkan rasa berat dan malas.
  8. Membantu menajamkan penglihatan. Peredaran darah ke mata yang tersumbat menyebabkan penglihatan kabur.
  9. Dikatakan dapat merawat pelbagai penyakit. Dianggarkan sebanyak 72 jenis penyakit dapat disembuhkan seperti ketegangan urat, darah tinggi, jantung, kolesterol, masuk angin, migrain, sakit mata, angin ahmar, sakit gigi, jerawat, sembelit, tekanan dan buah pinggang.

Ada orang lebih suka mengurut daripada berbekam. Dua-dua bagus dan ada kebaikannya tapi mengurut, ada risiko untuk terputus urat saraf kalau salah buat dan urut nie boleh pecahkan angin dalam badan. Tapi kalau berbekam, tak ada risiko urat saraf terputus dan dia terus buang angin daripada memecahkan angin. Tambah pula, amalan berbekam nie merupakan satu sunnah. Tapi tak ada masalah pun kalau korang nak buat mana pun, ikut keselesaan diri saja.





www.tips-fb.com

11 comments :

Amirul Afiq said...

mahal x eh?
nak buat tp xde org nak temankan...~

Arif Albagani said...

tak mahal sangat pun...tempat aku buat nie dia charge 6 cup RM60..tapi aku kena semalam 7 cup tp still dia charge aku RM60 jugak...affordable laa jgk :)

Everything's Everythings said...

Nmpk mcm sgt menyakitkan je xD
betul eh tak sgt? nk try juga la kalau mcm tu

Arif Albagani said...

memang tak sakit pun...sakit lagi kalau semut merah gigit :)

jaakechik said...

x penah wat benda ni. takut tgk tanda merah2 tuu..jaa takut darah! (teruk kan?)

Arif Albagani said...

haha...kalau tak nak yang darah pun boleh...

buat bekam utk buang angin...yang tue tak keluar darah :)

tak pun buat bekam lintah :)
sedekah darah kat lintah tue dapat sket pahala hehehe...

Anonymous said...

falsafah bekam.adlah mencegah lebih baik dr merawat..mcm aku buat bekam sebulan skali sbb mkn xpantang..at lis aku servis tubuh aku sebulan skali..tapi kalu.korg tiap2 berpeluh samada jog atau sukan lain n minum air cukup so bekam 2bulan skali ok...mknan skrg xleh main bro..air sirap pun de pewarna..hihi

Mohd Rizwan said...

blog anda d preview :D dan d senaraikan dlm bloglist saya

Arif Albagani said...

@Anonymous

betul2...servis badan kita..huhu, servis kete da rajin, servis badan jangan malas :)

@Mohd Rizwan
Thanks...:)

Manan Qayyim said...

berbekam nie... memang bnyk khasiat die...

Dah lame diri ini tak dibekam... :( teringin plak...


My recent post : Kota Bercahaya - Wordless Wednesday #6

Anonymous said...

aku cari tak jumpa pun kedai tue..