Thursday, October 4, 2012

Berita Baik Untuk Peminjam PTPTN?

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Wahai peminjam-peminjam PTPTN sekalian, sedarkah kamu bahawa kamu sedang berhutang? Maka tunaikanlah hutangmu itu kerana pada masa sekarang ini ada insentif dari kerajaan untuk mereka-mereka yang nak bayar hutang PTPTN. Ayuh langsaikan hutang anda. Kalau cukup duitlah ye...huhu

Pagi tadi member aku hantar e-mail ke Google Group batch kitorang pasal insentif nie. Aku pun download lampiran-lampiran dia dengan penuh blur dan tak faham ayat yang dia pakai. Tapi ada tiga perkara laa jugak.

TIga perkara tersebut ialah :-

  1. insentif pelepasan taksiran cukai ke atas simpanan bersih dalam SSPN-i hingga RM6k
  2. diskaun 20% kpd peminjam/penerima biaya yang membuat penyelesaian hutang pinjaman/pembiayaan dalam tempoh 1 Okt 2012 - 30 Sept 2013
  3. diskaun 10% kpd peminjam/penerima biaya yg mmbuat ansuran bayaran balik pinjaman/pembiayaan PTPTN selama 12 bulan berturut-turut atau 12 bulan ke hadapan mengikut jadual bayaran balik mulai 1 Okt 2012.
Untuk perkara pertama merujuk kepada mana-mana ibu bapa yang ada akaun SSPN-i nie dapat dikenakan pengecualian cukai sebanyak RM6k, aku tak jelas jugak sebab nie istilah banking. Tapi setakat yang aku faham camtue laa ceritanya.


Yang kedua tue pulak siapa yang bayar full payment antara bulan Oktober tahun nie hingga September tahun depan akan menerima 20% rebat daripada hutang diorang. By means kalau korang hutang dalam RM70k, korang akan dapat diskaun sebanyak RM14k. Banyak jugak tue. Mungkin aku salah faham statement nie tapi setakat yang aku faham macam tue laa. Sekadar kiraan lebih kurang sebab kalau korang hutang RM70k kalau campur dengan kadar faedah 2.5% tue mungkin nilai hutang dah bertambah.

Bagi yang ketiga pulak bayaran ansuran selama 12 bulan berturut-turut akan dapat 10% rebat dari sudut bayaran. Kira bila campur-campur balik mungkin kurang sikit laa bayaran yang dikenakan.

Jadi, bagi yang dah mampu tue, boleh dah nak langsaikan hutang. Sementara dia bagi insentif nie baik ambil kesempatan. Huhu, mana tau tahun depan tak ada dah. Atau tak nak bayar jugak sebab kemungkinan tahun depan pinjaman nie dah lupus kira? Anda tentukan sendiri...^___^

www.tips-fb.com

No comments :