Thursday, September 6, 2012

Kes Buluh Tusuk Kepala Anak, Tiada Siapa Mengaku


Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Jenazah Muhammad Alias yang meninggal akibat kecuaian penduduk setempat.

JOHOR BAHRU – “Saya terkilan kerana sehingga kini tiada sesiapa tampil mengaku bertanggungjawab menyebabkan kematian anak saya.”
Demikian luahan rasa kecewa Che Samad Che Omar, bapa kepada Muhammad Alias, kanak-kanak berusia empat tahun yang mati kelmarin selepas kepalanya tertusuk batang buluh penyidai pakaian di Flat Sri Tanjung, Taman Kempas Permai di sini Ahad lalu.
Menurut Che Samad, kejadian itu tidak sepatutnya berlaku dan berharap pihak polis mengambil tindakan sewajarnya terhadap mana-mana pihak yang bertanggungjawab.
“Kecuaian ini tidak harus berulang kerana ia melibatkan nyawa orang yang tidak bersalah,” ujarnya ketika ditemui pada majlis pengebumian Muhammad Alias di sini semalam.
Mangsa yang mengalami kecederaan di kepala selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Bukit Alif di sini pukul 2 petang.
Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Superintendan Beh Eng Lai berkata, pihaknya telah menahan seorang lelaki bagi membantu siasatan kes berkenaan sebelum dibebaskan dengan jaminan polis kelmarin.
Katanya, lelaki berusia 34 tahun itu yang juga jiran mangsa telah mengaku sebagai pemilik buluh terbabit.

Sangat tak faham sikap manusia yang tidak mengutamakan keselamatan orang lain. Memang kita nak memudahkan urusan kita tapi kalau sampai campak sofa, buluh dari atas rumah tue kan bahaya. Biasa dengar orang campak barang dari atas kawasan perumahan terkena kereta orang. Kereta boleh hantar kedai. Nie bila melibatkan nyawa orang tak ke kita dapat dosa percuma.

Malaysia tak boleh tiru cara mengurus negara dari negara-negara maju seperti UK dan US selagi rakyatnya mempunyai pemikiran dan sikap negara kelas ketiga.

www.tips-fb.com

No comments :