Thursday, August 30, 2012

[Video] 10 Tahun Sebelum Merdeka

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Dalam mood Merdeka 'Janji Ditepati' malam nie, aku teringat lecturer Malaysian Studies aku pulak. Bukan ingat sebab apa, masa dalam kelas dulu ada satu kelas dia tayang video 10 Tahun sebelum Merdeka. Video nie dah lama dah ada kat You Tube, tahun 2007 lagi dah ada. Tapi video nie buat aku nampak macam mana orang dulu nak dapatkan kemerdekaan dari British, rupanya gagasan satu bangsa nie dah lama wujud sejak sebelum Merdeka lagi. 

Selamat Menonton :)

p/s:- Video nie panjang sikit, kalau nak tengok part by part search je kat You Tube.

Selamat menyambut kemerdekaan :)

Dataran Merdeka :)





www.tips-fb.com

2 comments :

Everything's Everythings said...

Bagus video ni so detailed..
Kalau dalam buku sejarah yg belajar dulu simple aja ditulisnya yg Umno serta parti politik lain berjuang terus utk kemerdekaan ;D

Arif Albagani said...

yep, yang menarik tue bila part perlembagaan rakyat...rupanya dulu kita orang Malaya masa tue dah buat perlembagaan dah

yang menariknya dalam perlembagaan tue melayu, cina, india, dan semua kaum yang ada disebut dengan bangsa Malaya...mewujudkan negara bangsa laa kiranya dan tak wujud isu perkauman, semua kaum bersatu masa tue :)